Kako koristimo kolačiće (Cookies)

Kolačići (eng. cookies) su male količine podataka koje internetska stranica šalje u internetski preglednik (u daljnjem tekstu „preglednik“) korisnika kako bi korištenje internetskih stranica bilo učinkovitije i uspješnije. Preglednik kolačiće pohranjuje na računalo trajno ili privremeno. Trajni kolačići mogu se ručno izbrisati putem preglednika, a privremeni se sami brišu nakon nekog vremena ili kad se ugasi preglednik.

Kada posjetiš internetske stranice društva, kolačići ti mogu biti korisni jer na primjer uz pomoć njih internetska stranica pamti koji su proizvodi dodani u košaricu, pamti da li si prijavljen u svoj profil internetske stranice i tako dalje.

Nama kao društvu Bicikli za sve, kolačići pomažu u praćenju statistike posjećenosti internetskih stranica. Kolačići pomažu u praćenju učinkovitosti online oglašavanja i tako dalje.

Kada posjetiš naše internetske stranice, one će prema tvom pregledniku poslati nekoliko kolačića. Kolačići mogu pohraniti podatke koje stranice pregledavaš, koji uređaj koristiš, da li si prijavljen u profil, …

Podatke koje prikupljamo nemaju za cilj da te identificiramo, već da ti pružimo što učinkovitije korištenje naših internetskih stranica. Budući da nam je stalo do naše privatnosti, tako nam je stalo i do tvoje, zato na našim internetskim stranicama možeš odlučiti koje kolačiće ćeš prihvatiti a koje ne. Uzmi u obzir ako neke kolačiće odbiješ internetska stranica možda neće raditi učinkovito.

Koje vrste kolačića postoje?

  • Kolačići sesije: ovi kolačići sadrža podatke koji se pohranjuju u privremenu memoriju i brišu se kad sesija završi ili se preglednik zatvori.
  • Trajni kolačići: ovi kolačići pohranjuju se trajno na računalo ili dok im ne istekne vrijeme valjanosti. Ove kolačiće moraš ručno obrisati (očistiti kolačiće i povijest pregledavanja) ili pričekati da im istekne valjanost.
  • Kolačići prve strane: Ove kolačiće pohranjuje izravno naša internetska stranica.
  • Kolačići treće strane: Ove kolačiće, na tvoje računalo, pohranjuje treća strana, naši partneri i servisi koje koristimo na našim internetskim stranicama. Ovi kolačići koriste se za prikupljanje podataka za oglašavanje, prikazivanje prilagođenog sadržaja, praćenje statistike posjeta internetskim stranicama i tako dalje. Ako ne želiš primati ove kolačiće možeš i onemogućiti i postavkama svog preglednika

Koje kolačiće koristimo?

Neophodni kolačići

Ovi su kolači neophodni kako bi internetska stranica radila i ne mogu se isključiti u našim sustavu. Oni su uobičajeno postavljeni kao odgovori na tvoje zahtjeve za usluge, poput postavki zaštite osobnih podataka, odjavljivanje ili ispunjavanje obrazaca. Možeš postaviti da tvoj preglednik odbija kolačiće ili ti javlja o njima, ali neki dijelovi stranice tad neće raditi. Ovi kolačići ne spremaju nikakve informacije kojima te se može identificirati.

Kolačići za mjerenje i analitiku

Ovi kolačići omogućavaju praćenje posjeta i učinkovitosti internetskih stranica. Oni pomažu u brojanju koliko je koja stranica posjećena, kako se posjetitelji kreću po stranicama i sl.

Kolačići za prilagodbu internetskih stranica

Ovi kolačići omogućuju stranici da pruži više funkcionalnosti i personalizaciju. Njih možemo postaviti mi ili treća strana čije smo usluge dodali na našu stranicu.

Kolačići za oglašavanje i društvene mreže

Ove kolačiće mogu na našu stranicu postaviti naši oglašivački partneri. Mogu ih koristiti te tvrtke kako bi izgradile profil tvojih interesa te prikazali relevantne oglase na našim stranicama. Oni ne spremaju osobne podatke izravno, ali se temelje na jedinstvenom identificiranju tvog preglednika i internetskog uređaja.

Upravljanje kolačićima

Prilikom posjete ovim internetskim stranicama možeš prihvatiti korištenje gore navedenih vrsta kolačića.

U svakom trenutku možeš promijeniti/podesiti koju vrstu kolačića želiš primati. Neophodne kolačiće uvijek moraš primiti ukoliko želiš da naša internetska stranica radi kako je zamišljeno. Za podešavanje, odaberi link Upravljanje kolačićima na dnu stranice.

Ukoliko želiš izbrisati sve kolačiće koje šaljemo to možeš napraviti u postavkama svog internetskog preglednika.